Inici  |  Català  |  Español  |  English  |  Edició anterior

Facebook  Twitter  Blogger

Maó, Menorca, Illes Balears - 29 d'abril al 2 de maig de 2015
ImaCap

LOGO
Menorca Talaiòtica
 

Presentació

El II CONGRÉS INTERNACIONAL DE BONES PRÀCTIQUES EN PATRIMONI MUNDIAL: PERSONES I COMUNITATS es proposa generar un punt de trobada sobre la gestió dels béns materials i immaterials declarats patrimoni mundial des del punt de vista dels que hi participen i hi conviuen.

Diem persones en primer lloc perquè no només ens interessen les comunitats, sinó que creiem que darrere de qualsevol lloc hi ha gent, gent desconeguda que s'interessa pels valors històrics, culturals, antropològics, arquitectònics, paisatgístics, immaterials, etc., gent que pot tenir punts de vista diferents del marc acadèmic o especialitzat, que no obstant això valora el seu passat des d'altres perspectives i que també conviuen i senten o aprecien el que des del món especialitzat anomenam béns culturals. Sense totes aquestes persones, favorables o no a la visió més tradicional del patrimoni cultural, res del que ens interessa d'aquest context tindria sentit, res justificaria que protegíssim elements del passat, i tampoc res justificaria que Menorca, com tants altres llocs, tingués la seva candidatura en la llista indicativa de patrimoni mundial i volgués estar implicada de nou en un congrés sobre el tema, en la seva carrera per aconseguir aquest certificat que l'exposa davant el món.

Com en la vegada anterior, el patrimoni mundial és el principal subjecte de reflexió en aquest esdeveniment i, com llavors, el Congrés està organitzat per la Universitat Complutense de Madrid, sota el patrocini del Consell Insular de Menorca (Illes Balears, Espanya), amb la mateixa intenció que aquesta illa es converteixi en un lloc de referència per a estudis sobre el tractament dels béns declarats per la UNESCO com a patrimoni mundial. Sabem que el que vol dir ser patrimoni mundial ha canviat molt respecte a aquells primers béns declarats el 1978. Avui dia són molts més llocs i la llista no s’aturarà de créixer... En el congrés anterior vam reflexionar sobre aquest fet, però la realitat s’imposa i hem d'anar més enllà de la mera crítica als desequilibris, discursos colonials i altres problemes que han estat denunciats en nombroses ocasions: cercam ressaltar la part socialment constructiva de ser patrimoni mundial.

Fomentar investigacions en patrimoni mundial, des d'una perspectiva global i aliena a encàrrecs de la mateixa UNESCO, continua essent el nostre objectiu. Des de fa més de deu anys, el grup d'investigació Patrimonio Arqueológico de la Universitat Complutense de Madrid fa feina amb projectes sobre gestió arqueològica i patrimoni mundial, en què participen persones procedents de diversos centres de recerca i administracions nacionals i internacionals (www.parquecipamu.es). Amb la nostra feina volem millorar el tractament que es dóna a aquests béns culturals tan excepcionals.

El repte d'aquest segon congrés se centra en l'acció social, és a dir, en la implicació ciutadana en els béns patrimonials. Hem de fer noves lectures sobre el que significa ser patrimoni mundial i treballar per les persones que no ho saben o no ho perceben de la mateixa manera, i que pensam que han de ser incloses en els discursos de la UNESCO i han de ser escoltades i ateses en allò que té a veure amb el seu passat.

Ara ens toca fer protagonistes les persones que hi ha darrere els béns, canalitzar el coneixement adquirit i donar-hi una forma que ens permeti col·laborar, crear espais d'entesa i ser capaços de crear experiència pràctica, és a dir, fer el salt de la reflexió a l'acció.

Una vegada més, sabem que la celebració d'aquest congrés i la repercussió que tindrà en el món serà, sens dubte, un punt més a favor de la candidatura iniciada per Menorca per a la declaració dels seus monuments prehistòrics com a patrimoni mundial (http://www.biosferamenorca.org/Contingut.aspx?IDIOMA=2&IdPub=557).

El congrés comença ara i aquí. A través de les nostres xarxes socials anirem generant espais que, amb les vostres aportacions, n’esdevindran les primeres actes virtuals. Volem que les persones que viuen a Menorca o se l’estimen tenguin un paper actiu en el Congrés, amb experiències participatives que anirem anunciant i que es repetiran o s'ampliaran els mateixos dies del Congrés.

Pel que fa a les actes definitives, volem que estiguin indexades al Conference Proceedings Citation Index, accessible a través de la ISI Web of Science i que estiguin a punt durant el mateix congrés. En les sessions, tot i que no renunciam a les conferències, donam més pes a les taules rodones, moderades i compostes per persones dels nostres comitès i amb la participació activa dels que hi assisteixin.

Fer un congrés amb experiències participatives implica que estam oberts a suggeriments, a noves activitats i formes de treball. Tot això ho anirem actualitzant a través de les nostres xarxes socials.

Us hi esperam! 


 


 

COMITÈ D'HONOR

José Ramón Bauzá Díaz
President del Govern de les Illes Balears

Santiago Tadeo Florit
President del Govern del Consell Insular de Menorca

José Carrillo Menéndez
Rector de la Universidad Complutense de Madrid

Irina Bokova
Directora General de UNESCO

Miguel Ángel Recio
Director General de Belles Arts, Bens Culturals i d'Arxius i Biblioteques. Ministeri de Cultura.

Gustavo M. Araoz.
President del Consejo Internacional de Monumentos y Sitios (ICOMOS)

Maria Rosa Suárez-Inclán.
Presidenta del Comitè Espanyol d'ICOMOS.

Basilio Horta, 
Batlle de Sintra. President de la Organización Ciudades Patrimonio Mundial (OCPM)

 
HO ORGANITZA COL·LABORA
Campus Moncloa Gin Xoriguer La Caixa IEB
Consell UCM